header afbeelding
Passend onderwijs is goed onderwijs voor ieder kind

Begaafd-thuis-onderwijs

Niet naar school gaan, voelt misschien eerst een beetje als vakantie, maar na een tijdje ga je toch misschien je vrienden en vriendinnen, je leerkracht en de opdrachten op school wel een beetje missen. Hieronder vind je verschillende soorten opdrachten, speciaal voor thuis! Het zijn vooral analytische, creatieve en praktische opdrachten om je ook thuis uit te dagen om verder te denken, tot nieuwe oplossingen te komen voor jezelf en anderen, en heel veel nieuws te leren.
Overleg met je ouders welke opdrachten je gaat doen en spreek van te voren even af wanneer je bijvoorbeeld hulp kunt vragen, je er misschien wel samen aan gaat werken en wanneer je aan je ouders en/of broertjes en zusjes kunt laten zien wat je hebt geleerd! Veel plezier!

Kettingreactie

Bekijk de Klokhuis-aflevering over kettingreacties:
https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/3892/Kettingreactie
en maak vervolgens thuis (in je huis of tuin) je eigen kettingreactie. 

Maak van te voren een bouwtekening en experimenteer er op los. Heb je hulp nodig? In dit filmpje vind je 3 voorbeelden die je thuis na zou kunnen maken:

https://studio.hetklokhuis.nl/project/110/Kettingreactie 

en nog veel meer inspiratie vind je op youtube als je zoekt op 'rube goldberg machine'

Rekenen maar dan anders (oftwel help je ouders een handje)

Kies een recept uit een kookboek of zoek er één online en maak een heerlijk gerecht voor de mensen met wie je samenwoont. Maak je eerst een boodschappenlijstje en kun je dan al uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt voor dit gerecht? Voor deze opdracht moet je wegen, afmeten, uitrekenen, plannen en organiseren... Reken maar dat je rekent! 😉

Lekker samen klooien

Samen maken is hartstikke leuk! Bekijk op deze website héél veel ideeën om een echte maker te worden en vind bijvoorbeeld een oplossing om op een ballon te kunnen zitten, zonder dat ‘ie stuk gaat!

https://lekkersamenklooien.nl/lekkersamenklooien/thuis-maken/


Creëer een fijn moment

Er zijn op dit moment veel mensen in verpleeghuizen of verzorgingshuizen die geen bezoek mogen ontvangen en zich misschien wel héél erg vervelen en zelfs eenzaam voelen. Wat kun je bedenken om iemand een fijn moment te bezorgen? Schrijf een brief, maak een tekening of kunstwerk en zorg ervoor dat het bij iemand bezorgd wordt. Of schrijf een lied of een gedicht of maak een voorstelling en voer het op voor het raam van een verpleeghuis of verzorgingshuis… Kies jouw eigen creatieve manier en creëer een fijn moment!

Verzin-je-eigen-thuis-zit-challenge

Op deze website: https://www.herotown.nl
/nieuwehelden/
vind je verschillende challenges om te oefenen in het worden van een echte held. 

Bekijk een aantal challenges (en voer ze uit) en ga dan naar deze opdracht: https://www.herotown.nl/
nieuwehelden/challenges/thuis-zit-challenge/


Maak zelf een thuis-zit-challenge en deel je challenge (als je ouders het goed vinden) en wie weet wordt 'ie wel geplaatst op de website van Herotown.

Kunst

Kies één van de vier uitdagende kunstlessen van ikpionier.nl en leef je uit! Hier vind je de lessen: https://ikpionier.nl/vier-kunstlessen/ of doe op donderdagmiddag mee met de speciale lessen tijdens de corona-periode: https://ikpionier.nl/play-it-forward/

Skribble

Mis je je vrienden en wil je graag samen een creatief spelletje spelen?
Probeer dan eens: https://skribbl.io/

Je kunt zelf kiezen in welke taal je het spel wilt spelen en je kunt ook zelf woorden toevoegen.

RobotWise Challenge

Doe mee met de RobotWise Challenges en maak kans op een gratis robotworkshop voor jouw hele klas! Er is in deze periode elke week een nieuwe challenge online: https://robotwise.nl/challenge-scratch/

2D3D

Op deze website kun je zelf aan de slag met verschillende gratis, Nederlandstalige, software en kun je zelf de mooiste creaties ontwikkelen. Ook kun je hier verschillende trainingen volgen. Wat ga jij leren, oefenen en maken?

Dit is de link: https://www.2d3d.gratis/

Niet naar NEMO, maar doe het zelf thuis

Leer zelf een foto te maken met een optische illusie. Leuk om te doen met het hele gezin:
https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/ontdek/doe-het-zelf/optisch-bedrog/

Of kies één van de andere toffe ‘doe het zelf’-activiteiten van NEMO.

Verken de ruimte vanuit je huis

Hier vind je lessen, activiteiten en informatie over de fascinerende wereld van de ruimtevaart:

https://www.thuisinderuimte.nl/

Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland. En... wat vraag jij aan André Kuipers?

Corona-opdracht

Auteur Marc ter Horst (van bijvoorbeeld Palmen op de Noordpool) heeft verschillende leuke taalopdrachten gemaakt met als thema Corona: 

https://marcterhorst.nl/blog/meer-dan-twintig-schrijf-en-leesideeen-rondom-het-coronavirus/
Kies zoveel opdrachten als je wilt en we zijn heel benieuwd, wat is jouw antwoord op vraag 5?

Ben je fan van creatieve denksleutels? 
Klik hier en vind een aantal speciale-corona-denksleutels. Kies de leukste, uitdagendste, grappigste… en ga er over in gesprek! (De auteur van de Denksleutels is nog anoniem, als we weten wie ze heeft ontworpen, zullen we het hier vermelden

Niet-Corona-Opdracht

Corona speelt nu een heel grote rol in onze levens. Het is de reden dat je nu thuis bent, sportactiviteiten en feestjes niet doorgaan, en in het nieuws gaat het ook héél veel over corona.

Deze opdracht is er voor als je even corona-afleiding nodig hebt! Zoek 10 (nieuws-)berichten die NIET over corona gaan én positief zijn en maak er een mooie poster van.

Museumbezoek

Ga online op bezoek in het Rijksmuseum of Van Goghmuseum in Amsterdam of vlieg heel snel verder naar bijvoorbeeld het Guggenheim Museum in New York. Waar wil jij naar toe en welk kunstwerk spreekt jou het meest aan?

https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours?fbclid=IwAR3j3yVFjz9vY71palnQjghYwXeVc95JW0yvnse7ZUTQq1WF65VCorUZQy0

Klokhuis Masterclass

Leuke online masterclasses van Klokhuis! Leer goochelen, gebarentaal, teken Varkentje Rund... Iedere middag op tv en ook hier terug te vinden: https://www.hetklokhuis.nl/algemeen/Klokhuis%20Masterclass

En smaakt dit naar mee? Het Klokhuis heeft ook een item ‘Zoek het uit!’ waarbij ze interessante dingen uitzoeken en daar filmpjes van maken:
https://www.hetklokhuis.nl/algemeen/Zoek%20Het%20Uit%21/In%20de%20klas

En wie weet is dit ook wat voor jou!? Maak dan je eigen Klokhuis-item! Bereid het goed voor, vraag je ouders of broer of zus als cameraman/vrouw en (als je ouders het goed vinden) deel je filmpje met andere kinderen.

Vliegles voor thuiszitters

Leer hier hoe je een cockpit van een vliegtuig bedient, hoe je een vliegtuig laat opstijgen en hoe je door een storm vliegt: https://www.youtube.com/watch?v=S1wSN0S7ARc
Tim Post, van Jonge Pioniers, leert het je in verschillende video’s.

Experimenteren

Houd je van experimenteren, kijk dan op https://proefjes.nl, verzamel je materialen en ga aan de slag! Ook op dit Youtube-kanaal vind je gave experimenten:
https://www.youtube.com/channel/
UCJv7SB7pw5YzW6mdyV0ktdw

Beverwedstrijd

Train jezelf in logisch nadenken met de wekelijkse Bever Thuis Oefenwedstrijd: https://wedstrijd.beverwedstrijd.nl/
index.php?action=user_competitions

Elke woensdag komt er een nieuwe set met oefenvragen beschikbaar.

Jouw idee hier?

Heb je zelf ook een heel goed idee voor een opdracht die je thuis kunt uitvoeren en wil je die graag met ons delen, zodat meer leerlingen en ouders hiermee aan de slag kunnen?

Mail je opdracht dan naar Marloes (m.bloemenkamp@po-deventer.nl)

Voor ouders

Novilo ontwikkelt levenslessen voor leerlingen op school en heeft nu ook een aantal levenslessen voor thuis ontwikkeld. Lessen die je kunnen helpen om samen met je kinderen deze spannende tijd zo goed en positief mogelijk door te komen: https://www.novilo.nl/levenslessen/


Hier geven Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx tips en trics voor de begeleiding van hoogbegaafde kinderen in corona-tijd: https://www.youtube.com/watch?v=Sz77d2GUv6U
O.a. over het omgaan met de zorgen van deze kinderen en samen afspraken maken over schermtijd.

telefoon icoon