header afbeelding
Passend onderwijs is goed onderwijs voor ieder kind

Grip op de groep - voor gedragsspecialisten en IB

Inhoud

Wat kun je als begeleider doen om je collega te ondersteunen die naar je toe komt en met de handen in het haar zit: “mijn groep draait voor geen meter”. Signalen van pesten, onrust, kinderen houden onvoldoende rekening met elkaar, ondermaatse leerresultaten en ontevreden ouders. Waarschijnlijk kun je er zelf nog wel een aantal signalen aan toevoegen. Een mooie uitdaging waar je als begeleider voor staat is het begeleiden van het proces om van deze negatieve groep een positieve groep te willen maken.

De uitingen van een dynamische klas kunnen op elkaar lijken, maar de oorzaken van de onrust zijn vaak heel divers. Waar komt het vandaan? Waarom? Wie zijn er betrokken? In elke situaties ontstaan de conflicten? Wat is de rol van de leerkracht?
In deze kring besteden we aandacht aan een nadere analyse om de “groepsdiagnose” vast te kunnen stellen. Daarna kan er een plan gemaakt worden waarin concrete doelen gesteld worden. Als duidelijk is wat er speelt in een dynamische groep kunnen er kansrijke interventies ingezet worden om weer de grip op de groep te krijgen.

Voorafgaand aan de vier bijeenkomsten wordt door de deelnemer en de cursusleider (Arjen Meijerink of Willem Nieuwdorp van Sine Limite) gezamenlijk in de groep geobserveerd. De cursusleider maakt mogelijk (in overleg) beeldopnames zodat er aan de hand van concrete voorbeelden gewerkt kan worden. Dit beeldmateriaal kan (in overleg) gebruikt worden voor intervisie binnen de cursus.

Doelgroep

Intern begeleiders en gedragsspecialisten in het basisonderwijs

Data

Donderdag 19 september
2019 15.30 tot 18.00 uur bij Sine Limite
Donderdag 10 oktober
2019 15.30 tot 18.00 uur bij Sine Limite
Dinsdag 5 november
2019 15.30 tot 18.00 uur bij de Elegast, Frederik van Blankenheimstraat 17
Dinsdag 26 november
2019 15.30 tot 18.00 uur bij Sine Limite

Details

Datum
19 sep. 2019
Tijd
15:30 t/m 18:00
Max. aantal personen
20
Sluitingsdatum
12 sep. 2019

Inschrijven

Nog 13 plekken beschikbaar van de 20

Onderstaande gegevens met * zijn noodzakelijk voor inschrijving deelname scholing. Wanneer je een bewijs van deelname wilt ontvangen na afloop van de scholing, vul dan ook je geboortedatum en geboorteplaats in.

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze cursus, omdat de sluitingsdatum is verstreken.

telefoon icoon