header afbeelding
Passend onderwijs is goed onderwijs voor ieder kind

Werkmiddag Werkgeheugen

Inhoud

Uit onderzoek blijkt steeds duidelijker dat de capaciteit van het werkgeheugen een belangrijke rol speelt bij het leren en het leveren van goede leerprestaties. Kinderen die leerproblemen ervaren, laten dan ook vaak een zwak werkgeheugen zien. Deze werkgeheugenproblemen kunnen op zichzelf staan, maar ook kenmerkend zijn voor achterliggende problematiek. Als een leerling zich moeilijk kan concentreren en instructies moeilijk kan onthouden dan kan dat aan het werkgeheugen liggen. Hoewel de term werkgeheugen vaak wordt gebruikt, is niet altijd duidelijk wat hiermee wordt bedoeld.
Alan Baddeley, vooraanstaand onderzoeker op dit gebied, omschrijft het als volgt: “het werkgeheugen verwijst naar een systeem van het brein dat zorgt voor tijdelijke opslag en bewerking van informatie die nodig is voor complexe cognitieve taken.”
Het werkgeheugen is hiermee een soort kladblokje in het brein waar informatie letterlijk bewerkt wordt. Het regelt de informatiestromen in het geheugen door te bepalen wat nu relevant is, wat later nodig is en wat meteen overboord kan. Naast het bewerken van gegevens zorgt het werkgeheugen er ook voor dat informatie paraat gehouden wordt en dat informatie uit het lange termijn geheugen op het juiste moment beschikbaar is. Het werkgeheugen is daardoor zeer belangrijk bij het presteren op school.
Na een korte theoretische uitleg over het werkgeheugen gaat onze collega Wilma Boer deze middag met je aan de slag. Met welke oefeningen kun je het werkgeheugen van kinderen trainen? Hoe maak je optimaal gebruik van klassenmanagement om het werkgeheugen van leerlingen te ondersteunen? Daarnaast worden verschillende werkgeheugentrainingen op een rijtje gezet (o.a. Cogmedtraining, Braingame Brian). Ook ervaar je zelf waar je je werkgeheugen bij gebruikt.

Doelgroep

Leerkrachten van groep 1 t/m 8 en intern begeleiders

Details

Datum
03 sep. 2019
Tijd
15:30 t/m 17:00
Max. aantal personen
30
Sluitingsdatum
01 sep. 2019

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze cursus, omdat de sluitingsdatum is verstreken.

telefoon icoon