Werkmiddag Werkgeheugen

Wegens succes herhaald!

Inhoud

Uit onderzoek blijkt steeds duidelijker dat de capaciteit van het werkgeheugen een belangrijke rol speelt bij het leren en het leveren van goede leerprestaties. Kinderen die leerproblemen ervaren, laten dan ook vaak een zwak werkgeheugen zien. Deze werkgeheugenproblemen kunnen op zichzelf staan, maar ook kenmerkend zijn voor achterliggende problematiek. Als een leerling zich moeilijk kan concentreren en instructies moeilijk kan onthouden dan kan dat aan het werkgeheugen liggen. Hoewel de term werkgeheugen vaak wordt gebruikt, is niet altijd duidelijk wat hiermee wordt bedoeld.
Alan Baddeley, vooraanstaand onderzoeker op dit gebied, omschrijft het als volgt: “het werkgeheugen verwijst naar een systeem van het brein dat zorgt voor tijdelijke opslag en bewerking van informatie die nodig is voor complexe cognitieve taken.”
Het werkgeheugen is hiermee een soort kladblokje in het brein waar informatie letterlijk bewerkt wordt. Het regelt de informatiestromen in het geheugen door te bepalen wat nu relevant is, wat later nodig is en wat meteen overboord kan. Naast het bewerken van gegevens zorgt het werkgeheugen er ook voor dat informatie paraat gehouden wordt en dat informatie uit het lange termijn geheugen op het juiste moment beschikbaar is. Het werkgeheugen is daardoor zeer belangrijk bij het presteren op school.
Na een korte theoretische uitleg over het werkgeheugen gaat Wilma Boer deze middag  met je aan de slag met oefeningen waarmee je het werkgeheugen van kinderen kunt trainen, bespreken we hoe je optimaal gebruik maakt van klassenmanagement om het werkgeheugen van leerlingen te ondersteunen en worden verschillende werkgeheugentrainingen op een rijtje gezet (o.a. Cogmedtraining, Braingame Brian). Ook ervaar je zelf waar je je werkgeheugen bij gebruikt.

Doelgroep
Leerkrachten van groep 1 tot en met 8 en intern begeleiders

Datum
Dinsdag 12 februari van 15.30 tot 17.00 uur

Locatie
De Kroon, Koningin Wilhelminalaan 9 in Deventer

Extra informatie
Tijdsduur:
15.30-17.00
Aanvangsdatum:
12 februari 2019
Maximaal aantal personen:
31
Locatie:
De Kroon, Koningin Wilhelminalaan 9
Plaats:
Deventer
Inschrijven
1 Plekken beschikbaar

Onderstaande gegevens met * zijn noodzakelijk voor inschrijving deelname scholing. Wanneer je een bewijs van deelname wilt ontvangen na afloop van de scholing, vul dan ook je geboortedatum en geboorteplaats in.

Velden met een * zijn verplicht

Hoe wij omgaan met uw gegevens: privacyverklaring.

Terug naar het overzicht