Passend onderwijs is goed onderwijs voor ieder kind

Iedereen kan leren schrijven

Inhoud

Inspiratieworkshop voor taalcoördinatoren, ib-ers, leerkrachten en andere belangstellenden  28 februari 2024 - Kennis- en dienstencentrum ‘Sine Limite’ in Deventer.

Op 28 februari 2024 komt Suzanne van Norden een workshop geven over schrijfvaardigheid en schrijfplezier in het basisonderwijs. Centraal daarin staat de werkwijze van de taalronde. De taalronde is een ijzersterke vorm om een groep kinderen van verschillend taalniveau enthousiast aan het schrijven te krijgen. Zeker als het gaat over hun eigen ervaringen: alles wat ze zelf hebben gezien, gehoord, gedaan, gevoeld, geproefd, gedacht en geroken. Als kinderen eenmaal een tekst hebben, kunnen deze eerste versies doelgericht besproken en gereviseerd worden. Daarvan leren kinderen steeds beter schrijven. 

Als je eenmaal voor elkaar hebt dat kinderen met plezier en zelfvertrouwen schrijven, kan je hierop voortbouwen door in midden- en bovenbouw schrijfopdrachten te koppelen aan thema’s en zaakvakonderwerpen waarmee je bezig bent. Hierbij kan je gebruikmaken van dezelfde didactische principes als in de taalronde, aangevuld met gerichte instructie voor schrijven in verschillende tekstgenres.  

In deze workshop wordt kort met enkele werkvormen geoefend, worden didactische principes voor goed schrijfonderwijs met jullie besproken, zullen er tekstgenres en kinderteksten besproken worden en is ruimte voor jullie vragen en ervaringen. Het boek van Suzanne van Norden Iedereen kan leren schrijven geeft een compleet beeld van de didactiek en is basismateriaal voor (zelf)scholing. In het aanvullende boek Wat een goede tekst! vind je een overzicht van belangrijke criteria voor verschillende soorten teksten, bedoeld als hulpmiddel bij het zelf bedenken van schrijfopdrachten. 

Om aan te aansluiten bij vragen over schrijfonderwijs die op jullie scholen leven, kunnen jullie Suzanne tussentijds altijd jullie vragen en wensen mailen via ikls@xs4all.nl en dan wordt geprobeerd om de workshop erop af te stemmen. Ook kan je vast een kijkje nemen op haar blog over schrijven, zie www.iedereenkanlerenschrijven.nl

Uitgevoerd door

Suzanne van Norden, auteur van Iedereen kan leren schrijven (Coutinho, 2018) en Wat een goede tekst! (Boom, 2022). 

Doelgroep

Basisschool

Type scholing

Lezing en training

Datum

28 februari

Tijd
14:30-17:00 incl. kleine pauze

Maximaal aantal deelnemers

25

Locatie
Sine Limite, Koningin Wilhelminalaan 13a, Deventer

Aanmelden via

website Sine Limite

Sluitingsdatum aanmelden

13 februari 2024

Collega’s van Varietas-scholen buiten Deventer kunnen zich ook aanmelden.

Deze training is gratis maar niet kosteloos €20,-per deelnemer*  *Afmeldingen binnen 2 weken voor aanvang van de training worden in rekening gebracht bij het betreffende (school)bestuur. Er worden geen kosten in rekening gebracht als bij afmelding een vervanger wordt aangemeld.

Details

Datum
28 feb. 2024
Tijd
14:30 t/m 17:00
Locatie
Sine Limite, Koningin Wilhelminalaan 13a, Deventer
Max. aantal personen
25
Sluitingsdatum
13 feb. 2024

Inschrijven

Nog 9 plekken beschikbaar van de 25

Onderstaande gegevens met * zijn noodzakelijk voor inschrijving deelname scholing. Wanneer je een bewijs van deelname wilt ontvangen na afloop van de scholing, vul dan ook je geboortedatum en geboorteplaats in. Deze gegevens worden gedeeld met de trainer die de scholing verzorgd.

Hoe wij omgaan met uw gegevens: privacyverklaring.
telefoon icoon